
ثبت سفارش چیست؟
ثبت سفارش را اصطلاحاً میتوان به مجوز وزارت صمت برای واردات کالاها معنی کرد. هر وارد کننده ای برای واردات هر نوع کالا نیاز به ثبت سفارش دارد و بدون آن نمیتوان کالایی را وارد کشور کرد و آنرا ترخیص نمود .بطور خلاصه میتوان گفت ثبت سفارش پیش نیاز هر نوع واردات قانونی است . برای هر نوع کالایی ثبت سفارش مخصوص آن کالا با کد تعرفه () به خصوص خودش وجود دارد.
انواع ثبت سفارش کدامند؟
ثبت سفارش های مختلفی با عناوین مختلفی وجود دارند که میتوان ثبت سفارش بازرگانی ،موردی ، پیله وری و مرز نشینی را نام برد.
ثبت سفارش بازرگانی
برای این نوع ثبت سفارش باید از طریق یک کارت بازرگانی اقدام کرد . ابتدا باید درخواست ثبت سفارش یک محصول خاص با کد تعرفه مربوطه داده شود و سپس بعد از تایید و موافقت وزارت صمت میتوان با استفاده از آن ثبت سفارش اقدام به واردات آن کالا نمود.
ثبت سفارش موردی
این نوع ثبت سفارش مختص واحد های تولیدی میباشد و طبق قانون واحد های تولیدی میتوانند با سهمیه ای مشخص در مدت زمانی مشخص اقدام به واردات ماشین آلات موردنیاز خود بکنند که در این صورت دیگر نیازی به ثبت سفارش بازرگانی نخواهد بود . اخذ این نوع ثبت سفارش دارای مراحل و شرایط خاص خود میباشد.
ثبت آماری پیله وری
کارت های پیله وری که به ساکنین مناطق مرزی داده میشود در لحظه تنظیم این مقاله امکان واردات به میزان 100 هزار دلار سالیانه در مقابل صادرات خود دارند ( میزان سهمیه آن هر ساله تغییر می یابد). کالا های ثبت آماری نسبت به کالاهای ثبت سفارش بازرگانی محدودتر بود و برای هر ردیف تعرفه ای نمیتوان ثبت آماری گرفت.
ثبت سفارش مرزنشینی
این کارت نیز همانگونه که از نامش پیداست به ساکنین شهرهای مرزی داده میشود . با استفاده از این نوع کارت ها میتوان اقدام به واردات بعضی از کالاها با پرداخت حقوق ورودی کمتر کرد.

مراحل و مدارک مورد نیاز برای ثبت سفارش کالا
مراحل ثبت سفارش واردات کالا به شرح زیر است:
اخذ پروفرما از فروشنده
آگاهی از تعرفه کالای مورد ثبت سفارش
بررسی ارزش کالا در سامانه TSC گمرکی و اولویت کالایی
بررسی مجوز های مورد نیاز ( درصوزت نیاز اخذ از سازمان ذی ربط)
بارگذاری پروفرما و تکمیل فرآیند ثبت سفارش در سامانه جامع تجارت ( ntsw)
مراجعه به شرکت بیمه و اخذ بیمهنامه
اقدام به ثبت سفارش در بانک واسطه معامله به منظور ثبت سفارش کالا (پس از تکمیل فرم تقاضا برای گشایش اعتبار به انضمام فرم بانکی، پروفرما، بیمهنامه و اجازه نامه نسبت به پرداخت حق ثبت سفارش اقدام میشود)
آیا میتوان برای هرکالایی ثبت سفارش گرفت؟
برای تمامی کالاهایی که واردات آنها مجاز است و ردیف تعرفه آن فعال میباشد میتوان ثبت سفارش گرفت اما ثبت سفارش برای برخی از کالاها همانند ماشین آلات مستعمل کمی دشوار میباشد و نیازمند طی مراحل و اخذ مجوزهای خاصی است.
آیا میتوان ثبت سفارش را بعد از تایید به کالای دیگری تغییر داد؟
هر ثبت سفارش با وارد کرد کد تعرفه و مشخصات دقیق آن کالا تایید میشود و فقط برای کالای مذکور قابل استفاده است ولی میتوان عملیات ویرایش را ذیل هر فصل از تعرفه ها (کالاهای مشابه )انجام داد. یعنی مثلا اگر برای کد تعرفه 848210000 ثبت سفارش گرفته باشیم فقط میتوانیم آنرا به کالاهای دیگری در فصل 84 تغییر دهیم.

ارز نیمایی به چه کالاهایی تعلق میگیرد؟
با توجه به تعیین شرایط جدید از سوی بانک مرکزی، دریافت ارز نیمایی براساس اولویتبندی کالاها انجام میشود. بهطوریکه کالاها برای تخصیص ارز نیمایی شامل چند دسته میشوند. بنابراین، دریافت دلار نیمایی براساس مصوبۀ دولت مشمول گروه کالاهای خاصی میشود. گروه کالایی ارز نیمایی را میتوان بهصورت زیر بررسی کرد:
اولویت اول برای ثبت سفارش ارز نیمایی، کالاهای گروه یک یا همان کالاهای اساسی و ضروری هستند. ارز این کالاها از محل درآمدهای ناشی از نفت تأمین میشود. از کالاهای گروه اول میتوان به صنایع غذایی، دام و طیور، کندم، برنج، صنایع شیمیایی، صنایع پزشکی نظیر واکسن و دارو و.. اشاره کرد.
اولویت دوم برای دریافت دلار نیمایی، کالاهای گروه دوم شامل مواد اولیه و کالاهای واسطهای و سرمایهای هستند. تایمن ارز گروه دوم از محل صادرات محصولات فلزی، معدنیف فولادی و پتروشیمی صورت میگیرد. این کالاها شامل انواع لوازم خانگی، قطعات و تجهیزات خودروسازی، محصولات شیمیایی و انولع پلاستیکها، انواع قطعات یدکی حمل و نقلی و دستگاههای صنعتی و.. میشود
چگونه ارز نیمایی بگیریم؟
افراد برای خرید ارز کالاهای تالار اول باید از طریق بانک عامل و خارج از سامانۀ نیمایی اقدام نموده و درخواست تخصیص ارز خود را با محل تأمین ارز بانک مرکزی و نرخ آزاد ثبت کنند. در غیر این صورت، درخواستهای ارزی به گروه دوم انتقال داده میشود. اما برای کالاهای تالار دوم، ثبت درخواست و خرید ارز از طریق سامانۀ نیما انجام میشود.
طبق قانون، تمامی تجار و بازرگانانی که در عرصۀ واردات و صادرات کالا فعالیت دارند، میتوانند نسبت به دریافت دلار نیمایی اقدام نمایند. ازاینرو، برای دریافت ارز نیمایی توسط افراد حقیقی و حقوقی، کارت بازرگانی لازم است. همچنین، تجار و بازرگانان باید در سامانۀ نیما ثبتنام نموده و احراز هویت شوند. پس از آن، قادر به خرید و فروش دلار نیمایی خواهند بود.
خدمات مجموعه کیاست ترخیص در زمینه ثبت سفارش چیست؟
مجموعه کیاست ترخیص با داشتن نیروهای مجرب در زمینه ثبت سفارش کالا ،در صورت نیاز ،انواع ثبت سفارش های آماده برای واردات کالای مورد نیاز شما را در اختیار دارد. برای مشاوره در این زمینه باما در ارتباط باشید .
- کیاست ترخیص